Waarmee kunnen wij u helpen?

  Thema

  Brexit Bent u er klaar voor?

  Op 12 december 2019 behaalde de Britse premier Boris Johnson een ruime verkiezingsoverwinning. Sindsdien lijkt de Brexit onafwendbaar. Het op 17 oktober 2019 tussen het VK en de EU bereikte uittredingsakkoord (ook wel terugtrekkingsakkoord genoemd) is inmiddels goedgekeurd door het Britse Lagerhuis en Hogerhuis. Indien, op 29 januari a.s., ook het Europees Parlement instemt met het akkoord, zal het VK op 31 januari 2020, om middernacht Nederlandse tijd de EU verlaten.

  Overgangsperiode

  Op dat moment is de Brexit een feit en begint een overgangsperiode die op 31 december 2020 eindigt. De overgangsperiode kan eenmalig met een periode van twee jaar worden verlengd tot en met 31 december 2022, mits zowel het Britse als het Europees parlement daarmee instemmen. Boris Johnson heeft echter al aangegeven dat hij niet met een dergelijke verlenging zal instemmen.

  Tijdens de overgangsperiode zal het VK zich aan alle EU-regels en wetten moeten blijven houden en zullen het VK en de EU onderhandelen over hun toekomstige relatie. Indien het VK inderdaad weigert in te stemmen met een verlenging van de overgangsperiode, kan het een moeilijke opgave worden vóór 31 december 2020 tot een volledig akkoord te komen. Mogelijk worden de EU en het VK het slechts over een aantal onderwerpen eens of bereiken ze helemaal geen akkoord. In het laatste geval zal er op 31 december 2020 een no-deal Brexit zijn.

  Ook al is het vrij zeker dat de Brexit op 31 januari 2020 plaatsvindt, dit jaar zal wederom in het teken staan van onzekerheid: hoe ziet de toekomstige relatie tussen de EU en het VK eruit en wat voor invloed heeft dit op uw onderneming?

  Van Doorne Brexit-team

  Wij hebben een speciaal Brexit-team opgezet om (buitenlandse) bedrijven te ondersteunen in proces- en verzekeringsrecht, financieel recht, fiscaal recht, privacy, arbeidsrecht, ondernemingsrecht, insolventie en herstructureringen, energie en milieu, consumentengoederen en retail en het Europees en mededingingsrecht.

  Ons team is beschikbaar voor al uw vragen over de mogelijke impact van de Brexit op uw onderneming. Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze specialisten.

  Meer over