Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid

Oplossingen voor de complexe problemen van onze tijd, vragen om verschillende perspectieven.

Onze mensen zijn ons grootste kapitaal. Als relatiekantoor bouwen we op onze medewerkers voor het bieden van de beste service aan onze cliënten. Wij zetten daarom in op een open en inclusieve bedrijfscultuur waar eenieder zich thuis kan voelen en het beste uit zichzelf kan halen. Zo komt talent écht tot zijn recht.

Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) is een integraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie. We kunnen al trots zeggen dat meer dan een derde van onze partnergroep uit vrouwen bestaat, maar we willen meer. In 2022, ondertekenden we het SER Charter Diversiteit waarin wij ons committeren aan het vergroten van de diversiteit op kantoor, in het bijzonder de culturele diversiteit. We hebben inmiddels een gedegen strategie om talenten met diverse achtergronden aan te trekken en te behouden; deze wordt gedragen door drie pillaren:

  1. Inclusieve processen en gelijkwaardige procedures, zoals objectief werven en selecteren en evaluatiecriteria die functioneren op DIG parameters meenemen, als ook specifieke procedures en faciliteiten zoals 100% betaald geboorteverlof voor jonge vaders en een bezinningsruimte voor o.a. gebed.
  2. Bevorderen van bewustwording en trainen van inclusief leiderschap, o.a. via organisatiebrede “veilige werkomgeving” workshops alsmede trainingen gericht op feedback geven en het “voeren van moeilijke gesprekken” om soft skills verder aan te scherpen.
  3. Culturele evenementen en communicatie die mensen bij elkaar brengen. We vieren en leren samen met o.a. een iftar tijdens de Ramadan, een Pride Pub Quiz tijdens de Pride maand en een discussie over hoe slavernij doorleeft tot op de dag van vandaag tijdens Keti Koti.

Onze DIG commissie bestaat uit 11 mensen uit verschillende lagen en hoeken van de organisatie en wordt geleid door onze DEI Lead Sharon Hesp; ze vormen ze een toegewijd team die DIG binnen Van Doorne én daarbuiten op de kaart zet. Samen staan we sterker en daarom doen we het ook niet alleen. In 2016 waren we één van de founding members van Forward, een stichting die zich inzet voor meer zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap in de juridische beroepsgroep. In 2022 werden we partner van Bridges Network en in 2023 stonden we aan de wieg van Stichting Lequal die zich beiden inzetten voor meer culturele diversiteit binnen de advocatuur.

DIG commissie

Sinds 2020 is er een DIG commissie die momenteel bestaat uit 11 leden uit verschillende lagen van de organisatie; de leden hebben uren beschikbaar voor hun commissiewerk. Sinds augustus 2023 hebben we een fulltime DIG Lead in dienst die de commissie aanstuurt. In 2024 zijn we begonnen met het opzetten van werknemersgroepen (ERGs) voor o.a. de LHBTIQA+ community en jonge ouders op kantoor.

SER Charter Diversiteit

Van Doorne heeft als eerste advocatenkantoor het Charter Diversiteit van SER ondertekent in 2022. Hiermee hebben we ons gecommitteerd aan het vergroten van de diversiteit op kantoor, in het bijzonder de culturele diversiteit. Voortgang wordt gemeten in samenwerking met het CBS. Daartoe is er een strategie geformuleerd die zicht richt op:

  • Processen: Het objectief werven en selecteren van talenten. Meenemen van soft skills zoals interculturele communicatie in de beoordelingscriteria.
  • Training en opleiding: Het vergroten van het bewustzijn in de organisatie omtrent een veilige werkomgeving en microagressies, en het versterken van soft skills gerelateerd aan samenwerken, feedback geven en coachend leiderschap.
  • Procedures: Specifieke maatregelen die inclusie vergroten, e.g., gebedsruimte, kolfregeling, transitieverlofregeling.

Aangesloten netwerken

Samen staan we sterker en daarom doen we het ook niet alleen. In 2016 waren we één van de founding members van Forward, een stichting die zich inzet voor meer zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap in de juridische beroepsgroep. In 2022 werden we partner van Bridges Network en in 2023 stonden we aan de wieg van Stichting Lequal die zich beiden inzetten voor meer culturele diversiteit.