1 min read
Procesrechtspecialist Robert Hendrikse van Van Doorne werkt weer mee aan Compendium Burgerlijk Procesrecht
1 February 2021

Op 3 februari verschijnt de 22e druk van het Compendium Burgerlijk Procesrecht (Stein/Rueb). Van Doorne’s Robert Hendrikse (Advocaat/Senior Professional Support Lawyer) is wederom één van de bewerkers hiervan.

Volledig geactualiseerd

Van de Spoedwet KEI met de nieuwe regels op en rond de mondelinge behandeling tot het herziene beslag- en executierecht; de 22e druk van dit toonaangevende compendium omvat een volledig geactualiseerd overzicht van de belangrijkste leerstukken binnen het burgerlijk procesrecht. De ordelijke opbouw van de informatie voorziet zowel de student als praktijkjurist van het gemak om dit complexe rechtsgebied te doorgronden.

Veranderlijk rechtsgebied, mede door Spoedwet KEI

Het burgerlijk procesrecht is een veranderlijk rechtsgebied dat, mede vanwege de recente inwerkingtreding van de Spoedwet KEI, belangrijke ontwikkelingen doormaakt. Deze 22e herziene druk van Compendium Burgerlijk Procesrecht biedt een kernachtig en compleet overzicht van de belangrijkste leerstukken binnen het burgerlijk procesrecht, geheel in het teken van nieuwe thema’s en ontwikkelingen. Zo bent u in snel weer volledig op de hoogte van de huidige stand van zaken.

Het meest recent geldende procesrecht is op geordende wijze gebundeld, waardoor u snel de informatie vindt die u zoekt. Door de vele verwijzingen naar huidige wetgeving, recente jurisprudentie en literatuur doet dit compendium niet alleen uitstekend dienst als studiemateriaal, maar is het tevens uitermate geschikt om de kennis van de praktijkjurist ‘up-to-date’ te brengen en waar nodig op te frissen.

Veranderingen 22e druk

In deze nieuwe druk worden alle belangrijke inhoudelijke procesrechtelijke vernieuwingen uitgebreid behandeld. Bovendien is deze uitgave volledig bijgewerkt met literatuur, jurisprudentie en wet- en regelgeving naar de stand van 1 oktober 2020. Zo is er uitgebreid aandacht voor wijzigingen uit de Spoedwet KEI, zoals onder meer de versterkte regiefunctie van de rechter en de gang van zaken op en rond de vernieuwde mondelinge behandeling. Ook zijn enkele leerstukken grondig herzien, zoals onder meer het belangvereiste, de subjectieve omvang van het gezag van gewijsde, het exhibitierecht, het verschoningsrecht en verschillende onderdelen omtrent de rechtsmiddelen verzet en hoger beroep. Verdere noemenswaardige wijzigingen zijn:

  • Aanpassingen naar aanleiding van de wet die strekt tot herziening van het beslag- en executierecht (Stb.2020/177); 
  • Aandacht voor het wetsvoorstel modernisering bewijsrecht en de mogelijke implicaties daarvan;
  • Aandacht voor de mogelijkheid van een “freezing order” voorafgaand aan de zitting en/of uitspraak in kort geding.

Meer informatie en bestellen

Het Compendium Burgerlijk procesrecht is bewerkt door mr. E. Gras, prof. mr. A.W. Jongbloed en mr. R.G. (Robert) Hendrikse van Van Doorne. Het boek is verkrijgbaar via de website van Wolters Kluwer, klik hier voor meer informatie en bestelmogelijkheden.