1 min read
Google Ads-campagnes – pas op voor merkinbreuk
17 April 2020

Google Ads is, zeker in de retail, een veelgebruikte en effectieve methode om traffic te genereren naar uw website en uw business, merk en product/dienst op die manier aan de man te brengen. Als adverteerder koopt u in op een zoekwoord – typt de internetgebruiker dat zoekwoord in, dan verschijnt uw advertentie ergens bovenaan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een handige truc is natuurlijk om ook het merk van uw concurrent als zoekwoord te selecteren. Koopt adverteerder Nike het zoekwoord ‘Adidas’ in, dan zal de advertentie van Nike verschijnen terwijl de internetgebruiker eigenlijk op zoek was naar Adidas-producten. Zolang maar duidelijk is voor de consument dat de advertentie van Nike afkomstig is, is dit toegestaan en gezonde concurrentie. Is dat niet het geval? Dan kan deze werkwijze merkinbreuk opleveren.

Kringloopwinkel RataPlan startte een juridische procedure tegen haar concurrent. Die maakte gebruik van het merk ‘RataPlan’ als zoekwoord via Google Ads. Anders dan bij het voorbeeld Nike/Adidas, was het voor internetgebruikers niet duidelijk of de advertentie van RataPlan of die van haar concurrent verscheen in de zoekresultaten. De advertentietitel, de url en de advertentietekst waren algemeen en beschrijvend en bevatten in sommige gevallen zelfs de merknaam ‘RataPlan’. Klanten maakten hierdoor meer dan eens van de ophaaldienst van de concurrent gebruik, terwijl zij in de veronderstelling waren dat zij met RataPlan te maken hadden. Omdat de concurrent de aangemelde kringloopgoederen vaak niet of niet tijdig kwam ophalen, was het RataPlan die gedupeerde klanten aan de telefoon kreeg.

Juridische procedure

Diverse pogingen om de concurrent vrijwillig met haar oneerlijke concurrentie te laten stoppen leverden niets op – dus startte RataPlan een juridische procedure. En met succes: de rechter oordeelt dat uit de advertentie niet duidelijk blijkt dat deze afkomstig is van een concurrent van RataPlan en niet van RataPlan zelf. De rechter beslist dat deze handelwijze afbreuk doet aan het merk van RataPlan. De concurrent krijgt een verbod en mag het RataPlan merk niet meer gebruiken via de Google advertentiedienst. Het IE/media-team van Van Doorne stond Kringloopwinkel RataPlan bij in deze procedure.

Het vonnis vindt u hier. Wilt u meer informatie? Neem contact op met Dominique Geerts.