1 min read
Brexit-akkoord tussen 27 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk biedt vooralsnog weinig handvatten voor verzekeraars Bent u klaar voor de Brexit?
8 January 2021

Tot 31 december 2020 was Europese regelgeving van toepassing in het Verenigd Koninkrijk. Tot dat moment konden verzekeraars gebruik maken van hun Europese Paspoort. Met ingang van 1 januari 2021 is het Europese Paspoort niet meer geldig voor Europese verzekeraars die hun diensten aanbieden in het Verenigd Koninkrijk. Britse verzekeraars hebben hun Europese Paspoort vanaf 1 januari 2021 verloren.

De 27 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk hebben op 24 december 2020 overeenstemming bereikt over een Brexit-akkoord. 

Het akkoord vormt slechts de basis voor de toekomstige relatie en (mogelijke) samenwerking tussen de EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Het akkoord biedt voor verzekeraars in elk geval geen equivalent van het Europese Paspoort.

De Britse toezichthouder (FCA) heeft een ‘temporary permissions regime’ in het leven geroepen voor financiële ondernemingen die vóór de Brexit (31 januari 2020) activiteiten verrichtten in het Verenigd Koninkrijk op basis van een Europees Paspoort. Deze ondernemingen kunnen dit tot maximaal drie jaar (vanaf datum Brexit) onder dezelfde voorwaarden blijven doen. Financiële ondernemingen die hier gebruik van wensen te maken hadden zich uiterlijk 30 december 2020 moeten aanmelden bij de Britse toezichthouder (FCA). 

De EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk streven er naar in maart 2021 overeenstemming te bereiken over een raamwerk voor samenwerking tussen toezichthouders die toeziet op financiële dienstverlening.

Zie ook de artikelen over de impact van Brexit in andere praktijkgebieden. Voor een meer gedetailleerde analyse van de impact van Brexit op uw bedrijf, aarzel niet om contact op te nemen met een van onze experts.