1 min read
ACM opent onderzoek naar prijsafspraken in 'woninginrichtingsector'
18 September 2020

Vrijdag maakte de ACM bekend een onderzoek te hebben geopend naar prijsafspraken in de ‘woninginrichtingsector’. De ACM heeft eerder deze week invallen gedaan bij verschillende bedrijven.

De ACM vermoedt dat een aantal leveranciers aan winkeliers oplegt welke prijs zij voor hun producten mogen vragen aan consumenten. Dit heet, in mededingingsrechtelijke termen, ‘verticale prijsbinding’ ofwel resale price maintenance (RPM) en vormt een zogenaamde ‘hardcore’ beperking van de mededinging. Bovendien vermoedt de ACM dat deze leveranciers ook onderling verboden afspraken maken over de verkoopprijzen die zij de winkeliers in rekening brengen.

Met dit onderzoek pakt de ACM flink door op het gebied van RPM. Eind 2018 opende de ACM ook al een onderzoek naar prijsafspraken tussen fabrikanten en winkeliers van consumentengoederen.

Voor partijen actief binnen de woninginrichtingsector worden het spannende tijden. Voor prijsafspraken kan de ACM zeer hoge boetes opleggen.

Mocht u binnen de woninginrichtingsector actief zijn (bijv. als leverancier of als verkoper) dan kunt u contact met ons opnemen. Dan kunnen we met u bespreken wat dit nieuwe onderzoek voor uw bedrijf betekent. Ons mededingingsrechtteam is namelijk gespecialiseerd op het gebied van RPM.