1 min read
Zorggroep 's Heeren Loo kijkt verder dan de commerciële banken Interview Management Scope met Saskia Laseur
14 April 2021

De Europese Investeringsbank (EIB) zal de komende jaren 1.000 miljard euro mobiliseren om de Europese economie na corona te versterken en de energietransitie te realiseren. Zorggroep ’s Heeren Loo kreeg een lening. Cfo Ernst Klunder en EIB vice-voorzitter Kris Peeters doen hun verhaal: ‘De EIB streeft naar partnerships die duurzaamheid onderschrijven.’

De grootste landelijke organisatie voor het bieden van zorg, huisvesting en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, ’s Heeren Loo, had begin dit jaar een primeur. Binnen Europa kreeg de organisatie als eerste in de langdurige zorg een financiering van de Europese Investeringsbank. De lening van 200 miljoen wordt geïnvesteerd in nieuw te bouwen duurzame woningen en dagbestedingslocaties. Voor cfo Ernst Klunder voelde het partnerschap van het begin af aan goed. Aan branchegenoten vertelt hij graag waarom hij de samenwerking zo waardeert en hoe deze in elkaar steekt.

De EIB kan ambassadeurs als Klunder goed gebruiken, zegt de Vlaamse oud-politicus Kris Peeters, de er in januari 2021 aantrad als vicevoorzitter. De in Luxemburg gevestigde bank is bij het bedrijfsleven nog vrij onbekend als kredietverstrekker. Dat moet veranderen. Zeker nu de EIB – zo besloot de Europese Unie onlangs – zal transformeren tot een klimaatbank die de Europese klimaatdoelen moet helpen verwezenlijken. ‘De uitdaging om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken, is door de coronacrisis nóg groter geworden’, aldus Peeters. Maar liefst 1.000 miljard zal de EIB in de komende tien jaar mobiliseren om de Europese economie na de coronapandemie uit het slop te trekken en de energietransitie te realiseren.

Peeters en Klunder vertellen geanimeerd over de meerwaarde van hun partnerschap tijdens een dubbelinterview met Saskia Laseur, managing partner bij advocatenkantoor Van Doorne, en Roel Botter, partner bij Van Doorne. Als advocaat gespecialiseerd in financiële transacties begeleidde Botter de kredietverlening tussen ’s Heeren Loo en de EIB.

Het gehele interview is te lezen op de website van Management Scope: klik hier

Dit dubbelinterview is gepubliceerd in Management Scope 03 2021. Het Van Doorne profiel met alle interviews en essays kunt u lezen via deze link.