1 min read
Nieuwjaarsspeech Saskia Laseur: Maatschappelijk verbonden 2021
4 January 2021

Van Doorne’s Managing Partner Saskia Laseur sprak op maandag 4 januari de medewerkers van Van Doorne toe in een nieuwjaarsspeech die vooral vooruitblikte. Hieronder leest u de integrale tekst.

Lieve kantoorgenoten,

Welkom in het Nieuwe Jaar! Een jaar waarvan we nu al met zekerheid kunnen zeggen dat het in heel veel opzichten alleen maar beter kan worden dan het afgelopen jaar. Dat is een geweldig en uniek vertrekpunt. Laten we die opgaande lijn vasthouden. We hebben ongelofelijk veel om naar uit te kijken: privé, zakelijk, cultureel, sportief. We hebben nog zoveel in te halen: EK voetbal, Olympische Spelen in Tokyo, Songfestival. En Koningin Máxima wordt 50. We kunnen niet anders dan hoopvol uitzien naar wat 2021 allemaal in petto heeft. Zo is het dit jaar precies…. 91 jaar geleden dat Pieter van Doorne op de gracht zijn kantoor vestigde… enfin, genoeg daarover. We gaan het uitgebreid vieren op 4 en 5 november.

‘Maatschappelijk Verbonden’. Dat is het centrale thema in ons Jaarplan voor 2021. Wij zien het als onze taak, onze rol in de samenleving, om onze bijzondere kennis van het recht en ons ambacht in te zetten voor een betere wereld. Om precies te zijn: wij helpen cliënten het recht te benutten, in hun streven bij te dragen aan een beter leven en een duurzamer wereld. Optimale dienstverlening, maar ook optimaal werkgeverschap, vraagt om nauwe maatschappelijke aansluiting. Ook in het jaar dat voor ons ligt.

De samenleving is naarstig op zoek naar nieuwe verbondenheid. Tussen mensen, bedrijven, organisaties en de overheid. Op zoek naar kansen, of juist naar zekerheid. Om dat in goede banen te leiden en te faciliteren zijn uitstekende juristen nodig. Dat is waarom wij onze topprestaties leveren. Van Doorne helpt cliënten in hun maatschappelijke zoektocht. Wij maken een verschil in de operatie van onze cliënten. Helpen hen bij het veiligstellen van continuïteit en het verwezenlijken van hun toekomstambities. Wij zetten ons ambacht in om dat te bereiken. Door vakwerk af te leveren, met inzet van zowel jonge als ervaren kantoorgenoten. Dat doen we met elkaar.

Wij hebben niet zomaar een vak geleerd. Het is misschien wel het op één na oudste beroep ter wereld. In veel culturen wordt advocaat, naast dokter en leraar, gezien als één van de beste beroepen om een waardevolle bijdrage aan de samenleving te leveren. De hoog-complexe wereld van vandaag vraagt meer dan ooit om ondersteuning en begeleiding op maat. Het is onze verantwoordelijkheid, onze roeping, om ondernemers en bestuurders te gidsen, vrij te spelen en in positie te brengen om te ondernemen en te besturen. Om te leiden. De klant wil een trusted advisor. Die relatie staat bij ons voorop. Het relationele plaatsen wij nog weer boven het transactionele: we leggen de focus niet zozeer op onze producten of specifieke projecten, maar op de klant. En die wil gewoon vooruit. Onze rol is het om daarbij te ontzorgen. Dat doe je niet alleen met dikke rapporten en ingewikkelde juridische adviezen. Maar ook door de klant soms kritisch tegemoet te treden. En tussendoor gewoon even te bellen, zo af en toe.

2021 is ook een verkiezingsjaar. Politiek, landsbestuur, het eeuwige streven naar een democratische en rechtvaardige samenleving: het is allemaal van invloed op de (rechts-)positie van bedrijven, burgers en instellingen, onze cliënten. En dus ook op ons. Zorg, onderwijs, arbeidsmarkt, privacy, data-technologie, energietransitie, duurzaamheid. Allemaal terreinen waarop Van Doorne zich thuis voelt. Het is ons handelsmerk. In het bijzonder willen wij ons maximaal inzetten voor kansengelijkheid en duurzaamheid. In het licht daarvan beginnen we dit jaar onder andere met de positionering van het Pieter van Doorne-fonds.

Met de beroepsgroep moeten we ons daarom ook sterk blijven maken voor vrije toegang tot het recht. Ook al wordt op ons kantoor, met een overwegend commerciële praktijk, geen sociale advocatuur uitgeoefend, het is ook onze zorg. De afkalving van de gefinancierde rechtsbijstand  holt de rechtsorde uit. En als hoeders van het recht hebben wij de plicht ons daartegen uit te spreken en bij te dragen, om de groei van ongelijkheid in onze samenleving een halt toe te roepen.

Lieve kantoorgenoten, mede namens Jasper, Rob en Jeanine wens ik jullie een succesvol en liefdevol 2021. Volle kracht vooruit met de Love Boat en dit geweldige clubje mensen aan boord. Vooral doorgaan allemaal met het vriendelijk en no-nonsense leveren van juridische topprestaties. Zonder daarbij de menselijke maat uit het oog te verliezen. Ik ben waanzinnig trots op hoe we het telkens weten klaar te spelen. In diverse eigenheid: authentiek, transparant en inclusief. Met altijd oog voor het maatschappelijk rendement van ons prachtige beroep.

Van Doorne: Happy New Year!

Saskia Laseur | Managing Partner