7 min read
Nieuwjaarsspeech 2022 Saskia Laseur: Evenwicht
10 January 2022

Van Doorne’s Managing Partner Saskia Laseur sprak op maandag 10 januari de medewerkers van Van Doorne digitaal toe in een nieuwjaarsspeech. Hieronder leest u de integrale tekst.

Beste Kantoorgenoten,

Laat ik beginnen met iedereen – voor sommigen nogmaals – een heel gelukkig nieuwjaar te wensen. We kunnen gerust zeggen onder nog altijd vrij bizarre omstandigheden. Daarom zitten de meesten van jullie thuis en staan wij hier met maar een handjevol mensen aan de Jachthavenweg. Wie had een jaar geleden kunnen denken dat we nu nog steeds, of alweer, in lockdown zouden zitten, vanwege de coronapandemie.

Wat ik jullie daarom vooral wil toewensen is een evenwichtig 2022. Waarin dingen weer een beetje terugkeren naar normaal. Want na bijna twee COVID-jaren zijn economie en samenleving lelijk uit balans geraakt. De scholen en ziekenhuizen, de horecaondernemers en winkelbedrijven, de politiek. Overal lijkt de harmonie, het evenwicht compleet te zijn verstoord en ontregeld. In het maatschappelijk debat voeren polarisatie en zelfbeklag de boventoon. Helaas is dáártegen nog geen vaccin gevonden. Welváárt en welbevínden lopen niet meer met elkaar in de pas. Integendeel. Economisch staan Nederland en de wereld er juist verrassend goed voor. Maar dat gaat gepaard met een groeiend gevoel van onbehagen en wantrouwen, onzekerheid. Dus als er iets is waar de wereld op dit moment behoefte aan heeft, is het wel evenwicht. Zie het als een opdracht, een roeping om vanuit ons ambacht substantieel bij te dragen aan het herstel van dat evenwicht.  

Als kantoor hebben we ons er goed doorheen geslagen, vorig jaar. Echt goed gedaan, ben trots op jullie. In alle geledingen van kantoor is maximale veerkracht en flexibiliteit getoond. We hebben zelfs kans gezien om een aantal structurele verbeteringen te realiseren in de bedrijfsvoering. Ondanks de uitdagende omstandigheden kunnen wij daarbij als Van Doorne terugkijken op een waanzinnig lustrumjaar, met een aantal uitbundige en geslaagde feest-activiteiten. De treinreis naar Parijs was geweldig. De hackathon met cliënten was ook een hoogtepunt. Net als de feestavond met (oud-)kantoorgenoten. Het was fantastisch! We hadden ook het geluk (en natuurlijk de voortreffelijke timing) om soepel tussen alle corona-beperkingen door te laveren. En voordat je denkt dat het alleen maar om de pret gaat: er kwamen ook mooie zaken bij en gewaardeerde cliënten. Daar is door ieder van jullie snoeihard aan gewerkt. Dank jullie wel!

Zoals ik in de nieuwsbrief al vertelde, hebben we in december, op de valreep van het nieuwe jaar, nog een paar geweldige opdrachten in de wacht gesleept. Met name op de onderdelen samenwerking, casusaanpak en het zijn van een proactieve partner kregen we de hoogste waarderingen van aanbesteders. Daar kunnen we enorm trots op zijn. Op het criterium kwaliteit werden in één geval zelfs alle punten gescoord, 600 uit 600. Een waanzinnige prestatie van iedereen die erbij betrokken was en is. Goed om te zien dat de investering van Van Doorne in de sectoren Energy, Renewables en Technology z’n vruchten afwerpt. De opdracht ‘landen’ is natuurlijk pas het begin. We kijken enorm uit naar de structurele samenwerking met al onze opdrachtgevers en cliënten in 2022.

Toch is dat niet de enige reden dat ik deze sectoren eruit licht bij de aftrap van het nieuwe jaar. Er is heel veel tijd en aandacht gaan zitten in het bouwen binnen kantoor en het aantrekken van de juiste specialisten. Mooi om te zien dat het zich uitbetaalt. De voortrajecten naar een nieuwe opdracht zijn intensief. Om sterke persoonlijkheden goed te laten samenwerken en gezamenlijk tot de beste inzichten te laten komen, zul je elkaar door en door moeten kennen en vertrouwen. De komende tijd zullen we daarom ruim aandacht blijven besteden aan de kunst van het samenwerken en effectief pitchen. Het pitchteam heeft het hele proces nauwkeurig vastgelegd en een eerste analyse gemaakt. Gevoegd bij de beoordelingen en de toelichting op de verschillende scores levert dit hoogst interessante best practices op, om verder op te bouwen. Dat gaan we zeker doen. En ik wil daar nu alvast op vooruitlopen met een paar observaties. 

Een goede pitch is geen verleidingstruc maar een dialoog. Het moet van twee kanten komen voor een echte match. Dus niet praten zonder te luisteren. Ook niet schieten op alles wat beweegt, maar steeds een zorgvuldige afweging maken: aan welke cliënten wil Van Doorne zich verbinden en waarom? En welke liever niet? We werken hard aan een modern Client Intake Beleid waarin dit soort afwegingen worden gemaakt.

Ook over het belang van diversiteit hebben we in het afgelopen jaar veel geleerd van onze pitches. Het is de diverse eigenheid die zo kenmerkend is voor Van Doorne die op beslissende momenten het verschil kan maken en de doorslag geeft. Niet alleen omdat cliënten hier waarde aan hechten. Maar ook en vooral omdat we zelf binnen Van Doorne zo een veilige werkomgeving creëren waarin al onze mensen hun talenten volledig kunnen ontplooien en maximaal benutten. Het beste uit onszelf halen. Maar ook uit de cliënt. Diversiteit maakt ons een betere dienstverlener. Omdat het mensenwerk is. Inclusiviteit zit soms in kleine dingen, in de haarvaten van onze organisatie. Soms duidelijk zichtbaar en op de voorgrond. Zoals dat vol vuur wordt uitgedragen door onder andere Vanessa en Meltem. Dat is van onschatbare waarde voor kantoor. Gaaf dat ze dat met zo veel overtuiging en succes voor ons willen doen. Maar diversiteit zit hem ook in de verscheidenheid aan persoonlijkheden. Daar moeten we actief naar blijven zoeken, in de samenstelling van teams. Waken voor de eenzijdigheid waarmee Zuidas-kantoren zoals dat van ons algauw worden geassocieerd. Niet iedereen is, zoals dat vroeger in contactadvertenties wel werd genoemd, een bar- of discotype. Dan kun je nog evengoed een uitstekende advocaat of notaris zijn. Niet iedereen is opgegroeid op de skipistes van Gstaad of Saas-Fee. Daarom hebben we ook besloten om van de skireis dit jaar een sneeuwreis te maken. Hilarisch natuurlijk, hebben we allemaal vreselijk hard om gelachen, ik ook. Maar het zijn de kleine dingen die kunnen helpen zaken in evenwicht te brengen. En in perspectief te zien. We gaan weer met de trein trouwens, naar de sneeuw. Omdat de treinreis met het lustrum naar Parijs zo goed is bevallen. Goed om te zien dat zoveel mensen, ook niet-skiërs, nu meegaan naar de sneeuw.

Lieve kantoorgenoten, we hebben Teun Toebes en Jonathan de Jong uitgenodigd om hun verhaal met ons te delen bij de start van het nieuwe jaar. Teun Toebes was 21 toen hij in een verpleeghuis voor mensen met dementie ging wonen. In een kamer tussen de bejaarden. In hun boek Verpleegthuis beschrijven zij Teun’s ervaringen met de andere bewoners, zijn huisgenoten.

Toen ik studeerde had ik ook huisgenoten. Een daarvan had als bijbaan het vertalen van de Bouquet reeksen en de Intiem-romannetjes. Van haar weet ik dat al die boekjes 160 pagina’s dik waren. En altijd op blz. 121 of 122 tot de kern kwamen. Dat ijzersterke format geldt nog steeds, ook voor dit boek, zo blijkt. Met de wijsheid van bewoonster Leny, op -jawel- blz. 121, dat het leven zin krijgt wanneer we van betekenis kunnen zijn voor een ander. Gaat het over tijd of prioriteit? Een ander prachtig gesprek is dat met Tineke. Gevraagd naar het mooiste moment uit haar leven zegt zij: sowieso om er te zijn. Om in mijn leven van belang, niet belangrijk, te zijn. Nog een leuke uitsmijter is de vraag die Teun aan iedere bewoner stelt: Kies je voor geluk of voor gelijk? Ook voor ons advocaten een interessante vraag, lijkt me.

Om terug te komen op waar ik mee begon: Het gaat om evenwicht. Daarom: een gezond en evenwichtig Nieuwjaar allemaal! 

Saskia Laseur | Managing Partner