1 min read
Nieuwjaarsspeech 2020 van Saskia Laseur namens het nieuwe bestuur van Van Doorne
6 January 2020

Per 1 januari 2020 staat Saskia Laseur, samen met Rob de Win en Jasper Leedekerken, aan het hoofd van Van Doorne. Maandag 6 januari nam de nieuwe managing partner Saskia Laseur het stokje over van Johan Boeren, die deze functie de afgelopen drie jaar vervulde. Met een nieuwjaarstoespraak trapte zij het nieuwe decennium voor Van Doorne af. Hier delen wij de kernboodschap van die speech.

Lieve kantoorgenoten,

Als het goed is leren jullie me al een beetje kennen. Ik zal proberen het kort te houden vandaag. Toch wil ik graag het moment pakken en aan het begin van een nieuw decennium een paar stichtelijke woorden tot jullie richten. Vervolgens nemen we jullie straks graag mee in de contouren van de kantoorstrategie, zoals wij die voor ons zien.

We staan op de drempel van een nieuw decennium. En je vóelt bijna in de lucht dat er grootse dingen staan te gebeuren. Alsof je het kunt ruiken. Wereldwijde ontwikkelingen in de economie en de samenleving, die in de jaren ‘10 in een razend tempo opkwamen en aanvankelijk alleen voor een hoop verwarring zorgden, zullen in het komende decennium tot volle wasdom komen. Met verstrekkende gevolgen voor ons dagelijks leven: hoe we wonen en werken, ons verplaatsen en communiceren, eten en recreëren. Hoe we met elkaar omgaan. Onderwijs, wetenschap, energie…

Nog nooit waren de bedreigingen zo groot, maar ook de mogelijkheden om er wat aan te doen waren nog nooit zo goed ontwikkeld. Door automatisering, digitalisering, technologische innovatie en door samenwerking kunnen we heel ver komen. Ik ben een optimist.

Maar de klimaatcrisis dwingt ons wel tot radicale maatregelen. Vliegschaamte, vleesschaamte, dieselschaamte, al die ‘schaamtes’ van de laatste tijd waarvan 5 jaar geleden nog niemand ooit had gehoord. Het levensmotto: groot is mooi en veel is lekker, is achterhaald. Een onhoudbaar genoegen uit een ander tijdperk.

De Sixties en de Twenties vormden elk een eigen tijdperk, een kruispunt in de geschiedenis. Om uit te groeien tot een tijdperk zijn 2 dingen nodig: Mindset en Tijdgeest. Beide lijken mij ook nu ruim voorhanden. 100 jaar geleden werden de jaren ’20 gekenmerkt door aandacht voor de materie, wetenschap, kunst en design. De intelligentsia namen het voortouw in wat de Roaring Twenties zouden worden.

Onze tijd vraagt ook om een radicale wijziging van het oude waardenpatroon. De aarde trekt het niet meer. En bepaalde dingen kunnen ineens niet meer. Denk maar aan de MeToo-beweging, Zwarte Piet, Vuurwerk en Stikstof. Alleen, wie durft daarin voorop te lopen? Welke leiders beschikken over voldoende bestuurlijke moed, die nodig is om impopulaire maatregelen te nemen? Het heeft weinig zin om te gaan zitten afwachten wat de politiek doet. Een nieuw bewustzijn, een nieuw waardepatroon zal vanuit de maatschappij zelf naar boven moeten komen, bottom up. Niet in de laatste plaats vanuit het bedrijfsleven zal een nieuwe voorhoede opstaan. Een elite die het voortouw neemt. Wij willen graag deel uitmaken van die voorhoede, als advocatenkantoor. Daar moet je willen bijhoren.

Je hoeft in de recente geschiedenis niet lang te zoeken naar advocaten die aan het begin stonden van een grote maatschappelijke beweging. Gandhi was advocaat, Mandela was advocaat, Obama was advocaat…. (haar man Barack trouwens ook ☺) Tony Blair, met z’n derde weg, Eberhard van der Laan is zelfs bij ons kantoor begonnen! En ga zo maar door.

Dat is niet helemaal toevallig, natuurlijk. Het is nu eenmaal een beroep dat een zekere maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het is een ambacht en een roeping. Grondige kennis van het recht én de praktische toepassing ervan. En redenaarskunst. Daar begint het allemaal mee. Dat is wat ons vak zo mooi maakt. Ook voor notarissen en fiscalisten. Maar ik ervaar het ook als een opdracht. Om bij te dragen. Deel te zijn van de oplossing en niet van het probleem.

In het afgelopen decennium maakten we kennis met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Toch heeft 10 jaar People, Planet, Profit niet opgeleverd wat de meest fanatieke voorvechters verwachtten. Misschien liepen ze te ver voor de muziek uit. Was de tijdgeest nog niet rijp.

Maar het heeft er wel voor gezorgd dat begrippen als inclusiviteit en duurzaamheid niet meer zijn weg te denken uit de bestuurskamers. Transparantie is daarbij een sleutelbegrip. Het begint met verantwoording afleggen aan alle stakeholders over de koers van de onderneming. Als je dat onvoldoende doet, ben je af in 2020. Maatschappelijk verantwoord is niet soft, maar noodzakelijk. En, vergis je niet, zeer winstgevend! Omdat de tijd er rijp voor is. En omdat de transitiefase die we nu ingaan enorm veel werk gaat opleveren.

Ons doel voor 2020, van Rob Jasper en mij, is dan ook in de eerste plaats meer transparantie. Dat we in aanvulling op een financieel jaarverslag ook het maatschappelijk rendement van ons mooie werk zichtbaar gaan maken. Trots op onze ambachtelijkheid, authenticiteit, vriendelijkheid. Alles wat Van Doorne tot zo’n geweldig kantoor maakt. De partners hebben ons gevraagd als eerste met een nieuwe strategie voor kantoor aan de slag te gaan. Nou, daar komt ie dan. Op hoofdlijnen leid ik jullie erdoorheen, daarna komen Rob en Jasper.

Vanaf nu zullen jullie ons nog vaak met z’n drieën hier zien staan. Jasper, Rob en ik staan te trappelen om alle ideeën met jullie samen in praktijk te brengen.

Een heel gelukkig decennium, allemaal, op naar de Roaring Twenties!