Nieuws

Altijd up-to-date

Van Doorne publiceert regelmatig artikelen en nieuwsbrieven om cliënten en relaties op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en relevante discussies in de verschillende rechtsgebieden. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Sorteer overzicht


Gevonden 698

 • Nieuwe toeristenwinkels niet meer welkom in centrum Amsterdam

  Het aantal toeristen en dagjesmensen in het centrum van Amsterdam neemt toe en daarmee ook het aantal winkels dat zich eenzijdig richt op deze tijdelijke bezoekers van de stad. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam (het College) meent dat dit groeiende massatoerisme nadelige gevolgen heeft voor de leefbaarheid van, met name, het postcodegebied 1012 en zo’n 40 winkelstraten die aan dit gebied grenzen. Om stad en inwoners te beschermen, hebben het College en de gemeenteraad het wenselijk geacht deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Nieuwe winkels waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht zijn per 5 oktober niet meer welkom. Het gaat dan, bijvoorbeeld, om ticketshops en fietsverhuurbedrijven. Daarnaast wordt het aantal winkels beperkt dat eten verkoopt voor directe consumptie, zoals ijs en andere zoetigheden. Het instrument dat College en Raad hiervoor hebben gebruikt, is het voorbereidingsbesluit.

  16-10-2017
 • Verbod om Nike-producten via platforms (zoals Amazon) te verkopen is volgens Nederlandse rechter gerechtvaardigd

  Nike had de overeenkomst met een van haar distributeurs, het Italiaanse Action Sport, ontbonden omdat deze zich niet hield aan de Selective Retailer Distribution Policy van Nike. Terecht, zo oordeelde de rechtbank Amsterdam vorige week woensdag. Onder verwijzing naar de conclusie van advocaat-generaal Wahl van eerder dit jaar in de Coty-zaak voor het Europese Hof van Justitie, oordeelt de rechtbank dat de voorwaarden van de Policy noodzakelijk zijn om het merkimago van Nike in stand te houden.

  12-10-2017
 • Het Regeerakkoord: de 10 belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen

  Het op 10 oktober jl. gepubliceerde Regeerakkoord 2017-2021 stelt ambitieuze arbeidsrechtelijke wijzigingen voor, die een aanzienlijke invloed hebben op werkgevers. Van Doorne zet de 10 belangrijkste wijzigingen op een rij.

  11-10-2017
 • Dutch dividend withholding tax to be abolished

  The incoming government of the Netherlands has announced to put an end to the Dutch dividend withholding tax, except for abuse situations and in the case of dividend distributions to low tax jurisdictions. It is as yet unclear which situations are considered to be abusive and what falls under the scope of ‘dividend distributions to low tax jurisdictions’.

  09-10-2017
 • Preferentiebeleid drinkvoeding in strijd met kartelverbod

  Zorgverzekeraars kunnen contractueel niet verplichten dat een voorkeursproduct bij een specifieke producent moet worden afgenomen. Dat is in strijd met het kartelverbod. Dat bepaalt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een recent gepubliceerde, maar vorig jaar uitgesproken uitspraak. Daarmee stelt het hof grenzen aan het preferentiebeleid van zorgverzekeraars.

  06-10-2017