Waarmee kunnen wij u helpen?

  Nieuws

  Rapport: 2016 historisch jaar overnames in media- en marketingsector

 • NL EN
 • Wereldwijd hebben in de media- en marketingsector meer dan duizend fusies en overnames plaatsgevonden in 2016. Met een stijging van 6 procent ten opzichte van 2015 blijft de groei voor het vierde jaar op rij doorzetten. De totale dealwaarde van deze transacties steeg daarbij ook aanzienlijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van adviesfirma Ciesco, dat bij advocatenkantoor Van Doorne het rapport 2016 Global M&A Review presenteerde.

  Het afgelopen jaar was een M&A-recordjaar in de technology-enabled media and marketing sector. Met een totaal aantal van 1.175 transacties zette de stijging voor het vierde jaar op rij door. Wereldwijd kwam de totale dealwaarde uit op 82,6 miljard dollar, een stijging van liefst 36 procent ten opzichte van 2015. Dat bedrag is exclusief de drie zeer grote transacties die afgelopen jaar in het oog sprongen. 

  Historische deals

  De meest opvallende overname werd gedaan door AT&T. De wereldwijde telecomgrootmacht kocht Time Warner, het Amerikaanse mediaconglomeraat, voor een bedrag van liefst 85,4 miljard dollar. De twee andere opvallende deals waren de overname van het zakelijke socialmediaplatform Linkedin door Microsoft en de volledige overname van het Britse Sky door 21st Century Fox. Ondernemingen actief op het gebied van Marketing Technology, Mobile, Data & Analytics en Advertising, Branding & Creative waren de meeste populaire targets op deze markt.

  "Televisie is niet dood!"

  Het rapport 2016 Global M&A Review van Ciesco werd onder toeziend oog van professionals uit de media-, marketing- en communicatiesector, M&A-advocaten en notarissen en journalisten gepresenteerd. Naast de presentatie van het Ciesco-rapport waren er een aantal sprekers die de zaal meenamen met inspirerende verhalen, bijvoorbeeld over de manier waarop tech companies steeds meer waarde hechten aan "Meaning over Money". Willem van de Schoot (Havas Lemz) vertelde over zijn overtuiging dat het ook voor ondernemingen mogelijk moet zijn om een Nobelprijs te winnen. "Televisie is niet dood" en 4 andere mythes over de disruptie van TV, werden door Patrick Alders (WeAreFreeAgents) ontkracht. Diederik Breijer (IPG Mediabrands) vertelde over de transformatie,  integratie en incorporatie van overgenomen bedrijven binnen zijn eigen onderneming. De transformatie van IBM en de diversiteit van haar innovaties binnen de huidige markt werd door Lot Keijzer (IBM Interactive) beschreven en ten slotte vertelde Robert van Rooijen (Hatch) over de kracht van een sales tracking network voor grote retailondernemingen in de wereld.

  Expert in Technologie, Media & Telecom fusies en overnames

  Van Doorne is een ervaren speler op het gebied van fusies en overnames in de TMT markt in Nederland. Zo heeft het kantoor o.a. een belangrijke rol gespeeld in een aantal van de grootste transacties in de Nederlandse markt, zoals de overname van Lemz door Havas Boondoggle, Digidentity door Solera en brightONE door CRM Partners Group.

  Klik hier voor een overzicht van alle specialisten op het gebied van fusies en overnames (M&A).

  Kriek Wille

  Partner, Advocaat

  Kriek is een zeer ervaren Intellectuele Eigendomsrecht advocaat en co-hoofd van het Media & Technologie team. Als procesadvocaat en adviseur heeft zij naast het merken- en klassieke IE-recht speciale focus op (ook online/digitale) business en media, en de creatieve/innovatieve sector. Kriek heeft ruime ervaring in gaming, sponsoring, endorsement, (media)productie en licentieprojecten. Kriek adviseert retail organisaties en instellingen voor kunst en cultuur over bescherming van vormgeving. Zij is verder gespecialiseerd in (dreigende) conflicten over (ongewilde) publiciteit (print, TV, online) en andere communicatie (reclame, promotie). Kriek is bestuurder van de Business Club van het Cobra Museum.

  Jeroen Sombezki

  Partner, Advocaat

  Jeroen is onderdeel van het team Ondernemingsrecht. Hij is specialist op het gebied van fusies & overnames, joint ventures, participaties en kapitaalmarkttransacties.

  Marjolijn Lips

  Partner, Advocaat

  Marjolijn is een zeer ervaren specialist op het gebied van arbeidsrecht, met een focus op reorganisaties, overgang van onderneming, fusies en overnames, (Europese) medezeggenschapskwesties, individueel ontslag met name gericht op executives, collectief ontslag en harmonisering van arbeidsvoorwaarden. Ze is tevens hoofd van de praktijkgroep arbeidsrecht. Haar clientèle bestaat uit zowel Nederlandse als buitenlandse (beursgenoteerde) ondernemingen. Internationale onderzoeken bevelen Marjolijn regelmatig aan vanwege haar arbeidsrechtspecialisme.