Waarmee kunnen wij u helpen?

  Nieuws

  Geen verboden staatssteun aan Nederlandse profvoetbalclubs

  De Europese Commissie heeft onlangs bekend gemaakt dat steunmaatregelen van verschillende Nederlandse gemeenten aan de profvoetbalclubs FC Den Bosch, NEC, MVV, PSV en Willem II niet in strijd zijn met EU-staatssteunregels (persbericht).

  Omstreden deals

  In de jaren 2010 en 2011 sloten deze voetbalclubs verschillende deals met lokale overheden. PSV verkocht de grond onder het stadion en het trainingscomplex De Herdgang aan de gemeente voor 48 miljoen euro. De gemeente Tilburg accepteerde een retroactieve stadionhuurverlaging, waardoor Willem II een voordeel van 2,4 miljoen euro genoot. NEC ontving 2,2 miljoen euro van de gemeente Nijmegen voor de afkoop van een verwervingsrecht voor het sportcomplex De Eendracht. De gemeente Maastricht kocht het voetbalcomplex de Geusselt voor 1,85 miljoen euro en zag af van een vordering op MVV van 1,7 miljoen euro. De gemeente 's-Hertogenbosch kocht een trainingscomplex van FC Den Bosch voor 1,4 miljoen euro en stemde in met een schuldconversie en overdracht van een vordering van 1,65 miljoen euro voor één euro aan de Stichting Met Heel Mijn Hart.

  Onderzoek Europese Commissie

  Sinds maart 2013 werden de bovenstaande overheidsfinancieringen onderzocht door de toezichthouder in de Europese Unie, de Europese Commissie (persbericht). De Europese Commissie ging na of de concurrentie tussen profvoetbalclubs niet werd verstoord door de deals. Voetbalclubs worden aangemerkt als ondernemingen aangezien zij zich bezig houden met economische activiteiten zoals marketing, merchandising, de verkoop van televisierechten en transfers van spelers. Ook concurreren profvoetbalclubs op internationaal niveau en realiseren zij veelal aanzienlijke omzet.

  Geen (ongeoorloofde) staatssteun aan Nederlandse clubs

  De Europese Commissie oordeelde in het geval van PSV dat geen sprake was van staatssteun omdat de overdracht van het stadion en het trainingscomplex marktconform was. De grondtransactie is uitgevoerd onder voorwaarden die een particuliere investeerder ook zou accepteren. Daarmee was de maatregel geen staatssteun in de zin van de EU-regels. De deals met voetbalclubs FC Den Bosch, MVV, NEC en Willem II kwalificeren wel als staatssteun, maar zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarbij nam de Europese Commissie in aanmerking dat maatregelen genomen zijn om mogelijke concurrentieverstoringen (door de overheidsfinanciering) te verminderen, bijvoorbeeld door het aantal werknemers en geregistreerde spelers te beperken en de lonen significant te verlagen.

  Aandachtspunten: maatregelen vooraf toetsen en concurrentieverstoring voorkomen

  Mede dankzij bovenstaande (steun)maatregelen zijn deze voetbalclubs (voorlopig) gered van de ondergang. Het is belangrijk dergelijke maatregelen vooraf te (laten) toetsen op marktconformiteit. Indien een maatregel niet marktconform is, is sprake van staatssteun. In dat geval is het des te belangrijker aandacht te hebben voor de mogelijke concurrentieverstorende effecten van de steun en voorwaarden op te nemen om zulke potentiele effecten uit te sluiten, althans beperken. Tenzij de omvang van de steun (zeer) beperkt is, is ook een melding aan de Europese Commissie vaak een vereiste.

  Slecht nieuws in Spanje

  Goed nieuws dus voor de betreffende Nederlandse voetbalclubs en overheden. Dat het ook mis kan gaan, blijkt uit een op 4 juli 2016 gepubliceerd persbericht van de Europese Commissie (persbericht) over staatsteun in Spanje. De Spaanse voetbalclubs Athletic Bilbao, Atlético Osasuna, Elche, FC Barcelona, Hercules, Real Madrid en Valencia moeten miljoenenbedragen aan ongeoorloofde staatssteun terugbetalen aan lokale overheden.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sarah Beeston, Maria Geilmann of Tycho Ruers.