Waarmee kunnen wij u helpen?

  Nieuws

  Compendium Beslag- en executierecht uit met bijdrage Van Doorne

 • NL
 • De meest omvangrijke bundel in Nederland over beslag- en executierecht is verschenen, met o.a. een bijdrage van Van Doorne-specialisten Bas van Zelst en Robert Hendrikse.

  Compendium Beslag- en executierecht

  Het Compendium Beslag- en executierecht bevat bijdragen van ruim 70 wetenschappers, rechters, advocaten en deurwaarders, waarmee het de meest omvangrijke bundel is die in Nederland hierover gepubliceerd is. Tientallen bijdragen behandelen onderwerpen vanuit praktisch als wetenschappelijk perspectief. Hiermee is het een onmisbaar handboek voor wetenschap, rechtspraak en rechtspraktijk.

  Aanleiding schrijven Compendium

  Directe aanleiding voor het Compendium was het consultatie wetsvoorstel herziening beslag- en executierecht. Van herziening is echter geen sprake, aangezien slechts een zeer beperkt aantal onderwerpen wordt aangepakt. De specialisten benoemen in het compendium de tekortkominingen van het huidige recht die zij in de praktijk ervaren en komen met oplossingen en slimme vondsten. Hun bijdragen variëren van opiniërende artikelen tot beschouwende overzichtsartikelen.

  Bijdrage Van Zelst en Hendrikse

  Van Doorne-specialisten Bas van Zelst en Robert Hendrikse betogen in hun hoofdstuk dat de voorgenomen modernisering van het beslag- en executierecht een uitgelezen kans is voor de erkenning van de belangenafweging als zelfstandige opheffingsgrond in de wet. Op die manier wordt duidelijkheid geschapen over het palet aan opheffingsgronden waar een beslagene zich op kan beroepen bij een knellend beslag.