Waarmee kunnen wij u helpen?

  Blog

  Deel 2: Gokken op e-sports

  Eerder schreef ik deel 1 van mijn blog over gokken op e-sports. Ik sloot af over de waarde die sommige virtuele items in games kunnen vertegenwoordigen. Nu is ophef ontstaan over de release van de game Star Wars Battlefront II en dan met name de microtransacties binnen het spel. Dat trekt ook de aandacht van de autoriteiten. In dit deel wijd ik verder uit over verdienmodellen van gameproducenten enerzijds en het gokken met game items anderzijds.

  Nieuwe verdienmodellen games

  Vroeger brachten game producenten nieuwe games uit op een console, pc of een ander platform en moest je daar eenmalig een vergoeding voor betalen. Met gespaard geld ging je naar de speelgoedwinkel en kocht je daar een cartridge of cd-rom en keerde snel terug naar huis om te genieten van de game. Je betaalde eenmalig een bedrag en kon dan de volledige game spelen met alle functies en toevoegingen die aanwezig waren. Door de komst van het internet worden spellen nu vaak volledig digitaal per download geleverd. Het is makkelijker voor gameproducenten om content toe te voegen, te wijzigen en andere diensten aan te bieden aan gamers. Hierdoor werden er nieuwe verdienmodellen geïntroduceerd. Denk aan uitbreidingen in de vorm van maps (speelvelden), nieuwe verhaallijnen of missies voor het originele spel of nieuwe wapens of auto's; noem het maar op. Dit wordt ook wel downloadbare inhoud (DLC; downloadable content) genoemd. Tegen een eenmalige extra betaling wordt deze extra inhoud beschikbaar gesteld aan de bezitters van het originele spel.

  Daarnaast heb je introductie van free-2-play games. Deze games zijn gratis te downloaden en te spelen. De producenten verdienen doormiddel van microtransacties. Denk bijvoorbeeld aan Candy Crush, een gratis te spelen spel, waarbij je ook speciale items of levens kunt bijkopen door een klein bedrag over te maken. Het is niet nodig, maar maakt het spel wel makkelijker.

  Wat zijn loot boxes?

  Star Wars Battlefront II, van ontwikkelaars Electronic Arts en Dice over de populaire Star Wars franchise, is de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws geweest en is een hot topic in de gamewereld. De game maakt namelijk gebruik van microtransacties in de vorm van loot boxes. Loot boxes zijn doosjes in het spel waar verschillende virtuele items (of in het geval van Battlefront II speciale 'heroes') in zitten, die niet vanaf het begin beschikbaar zijn. Deze loot boxes kan je voor een klein bedrag aanschaffen en kunnen van inhoud wisselen. Elk doosje bevat willekeurige items waarvan de zeldzaamheid kan verschillen. 

  Er dient hier goed onderscheid te worden gemaakt tussen de soorten inhoud die in een loot box zit. Bij schietspellen zoals CS:GO en Overwatch zijn dit puur cosmetische items, een speler kan dus geen voordeel behalen met een item uit een loot box. Bij Battlefront II bevatten de loot boxes echter items of speelbare karakters die de speler voordeel kunnen geven, een zogeheten pay-2-win systeem. Spelers moeten óf heel lang spelen om deze items vrij te spelen óf met wat geld loot boxes kopen om relatief snel de items te krijgen.

  Klik hier voor een voorbeeld van zulke doosjes in Battlefront en hier voor CS:GO. In de filmpjes zie je dat het behoorlijk wat weg heeft van een rad van fortuin. Zeker als je je bedenkt dat sommige items in CS:GO verhandelbaar zijn en vele duizenden euro's waard zijn.

  Is er sprake van gokken

  In het televisieprogramma Kassa werd op 18 november de vraag gesteld of online games zorgen voor gokverslaving bij kinderen naar aanleiding van de loot boxes in de nieuwe Battlefront game. De Britse regering is door middel van een petitie opgeroepen om de gokwetten aan te passen zodat loot boxes worden gereguleerd. De Belgische Kansspelcommissie gaat onderzoek doen naar loot boxes.

  De Nederlandse Kansspelautoriteit berichtte op 9 november al dat ze onderzoek doet naar social games waarin loot boxes voorkomen. Daarnaast waarschuwt zij voor de mogelijke gevaren van loot boxes, zoals het risico op verslaving en grote financiële uitgaven. Zij benadrukt dat minderjarigen de gevolgen van zulke spellen en bijbehorende aankopen niet kunnen overzien. De vraag is nu of loot boxes kansspelen zijn waar een vergunning van de Kansspelautoriteit voor nodig is.

  In Nederland worden kansspelen gereguleerd door de Wet op de kansspelen ("Wok"). Op grond van de Wok is het verboden: "gelegenheid te geven om mee te dingen naar prijzen of premies, indien de aanwijzing der winnaars geschiedt door enige kansbepaling waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen, tenzij daarvoor vergunning is verleend."

  De spelers op Battlefront schaffen de loot boxes aan en kopen de kans om zeldzame items of karakters te krijgen. Zij kunnen geen invloed uitoefenen op welk item of karakter ze krijgen. De kans is hierdoor aanwezig dat de loot boxes als kansspel worden gekwalificeerd onder de Wok. Al zijn er natuurlijk ook tegenargumenten te bedenken.

  Momenteel kent de Wok geen enkele vergunningsmogelijkheid voor het aanbieden van online kansspelen. Er ligt een wetsvoorstel klaar bij de Eerste Kamer om online kansspelen onder strenge voorwaarden en met vergunning mogelijk te maken. Het is nog onduidelijk wanneer dit voorstel wordt besproken. Mochten loot boxes dus worden gekwalificeerd als kansspelen, dan zouden ze in beginsel niet mogen worden aangeboden in Nederland.  

  Daadwerkelijk gokken met items

  Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf is het ook mogelijk om te gokken door het inzetten van items op websites. Men zet dan een item in dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt en speelt dan bijvoorbeeld roulette of andere kansspelen. Soms krijgt men credits voor een item en speelt men dan voor credits. En voor die credits kan je dan weer andere items kopen in de winkel van dergelijke websites. Deze credits zijn vaak direct gerelateerd aan de waarde van zo'n item in euro's. Indirect speelt men dus voor daadwerkelijk geld, al is dit niet altijd meer even duidelijk. Zeker niet voor minderjarigen.

  Ook was het mogelijk om items in te zetten op uitkomsten van e-sports wedstrijden. Het was mogelijk om bijvoorbeeld voor 500 euro aan items in te zetten en dan bij winst een veelvoud uitgekeerd krijgen. Bij verlies verloor je de items. Vorig jaar zijn er maatregelen genomen door onder andere de uitgever van CS:GO.

  Voor een duidelijk voorbeeld hoe dergelijke gokwebsites eruit zien, klik hier. Je zult zien dat dit wel erg veel op een casino lijkt. En het is dan ook zeer de vraag of dergelijke websites wel zijn toegestaan in Nederland.

  Influencers en belangenverstrengeling

  Vooralsnog lijkt dit 'probleem' de aandacht te trekken van de autoriteiten en beginnen gamers zich ook te verzetten tegen deze verdienmodellen.

  In mijn volgende blog ga ik verder in op de rol die influencers spelen bij dergelijke gokwebsites en loot boxes en welke verdere risico's dit met zich meebrengt.