Waarmee kunnen wij u helpen?

  Nieuws

  "Nieuwe tijd, nieuwe visie op good corporate governance"

  Uitreiking eerste exemplaar 6e Handboek Corporate Governance

  Bestuurders en commissarissen hebben rekening te houden met nieuwe verkeersopvattingen op het gebied van corporate governance. Waar de financiële crisis leidde tot een maatschappelijk bewustzijn van 'good corporate governance', is er vandaag de dag meer aandacht voor cultuur, gedrag en geschiktheid. De nieuwste uitgave van het standaardwerk Handboek Corporate Governance geeft een volledig en actueel beeld van corporate governance in Nederland anno nu. Tijdens een drukbezocht symposium werd het eerste exemplaar uitgereikt aan Inge Brakman (o.a. commissaris bij Shell en DSM en voorzitter van de monitoringcommissie Banken).

  Na drie jaar is het standaardwerk Handboek Corporate Governance toe aan zijn zesde editie. De zeventien auteurs en ruim honderd bestuurders, commissarissen, managers en juristen uit corporate Nederland kwamen tijdens het feestelijke symposium bijeen op het kantoor van Van Doorne. Onder begeleiding van Stefan Peij (directeur en oprichter van de Governance University) werden de actuele onderwerpen van corporate governance besproken. Nog meer dan voorheen is er aandacht voor de deskundigheid en geschiktheid van bestuurders en commissarissen en de passendheid van hun gedrag binnen de organisatie. 

  Juridisch perspectief

  Sinds de eerste editie van het Handboek in 2002 – een klein jaar voor publicatie van de Code Tabaksblad –  is Hugo Reumkens (partner bij Van Doorne) één van de vaste auteurs. In zijn hoofdstuk bekijkt hij corporate governance vanuit een juridisch perspectief en behandelt thema's als verwerving en verkrijging van zeggenschap, aandeelhoudersactivisme, bescherming van het stakeholdersmodel, gepast beloningsbeleid en transparantie en verantwoording.

  Ontwikkeling van 'good governance'

  Naast deze juridische benadering worden de actuele onderwerpen van corporate governance in het Handboek belicht vanuit een historisch, internationaal, economisch en gedragskundig perspectief. Niet alleen de focus op cultuur, gedrag en geschiktheid, maar ook de rol van board committees en de invloed van externe toezichthouders is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het inzicht dat het Handboek geeft in de verschillende governance vraagstukken stelt de lezer in staat de ontwikkeling van 'good governance' te begrijpen en toe te passen op de eigen situatie.

  Altijd op de hoogte

  Voor meer informatie over het Handboek Corporate Governance of corporate governance vraagstukken binnen uw organisatie kunt u contact opnemen met Hugo Reumkens. Ook wijzen wij u graag op onze Kennisbank, waarmee u altijd op de hoogte blijft van actuele juridische onderwerpen.