Waarmee kunnen wij u helpen?

  Artikel

  Rechter: Deliveroo-bezorger geen werknemer

 • NL EN
 • Een Deliveroo-bezorger is geen werknemer: dat vindt de rechter in de zaak die maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (ondersteund door de PvdA) tegen Deliveroo aanspande (uitspraak Rechtbank Amsterdam van 23 juli 2018). Dit is de eerste - overigens goed gestructureerde - uitspraak in de ‘kluseconomie’.

  Belangrijk allereerst is dat de rechter concludeerde dat ook al is in het huidige arbeidsrecht geen rekening gehouden met uit de (relatief) nieuwe platformeconomie voortkomende arbeidsverhoudingen, dit nog niet maakt dat deze beslissing tot onaanvaardbare resultaten leidt, dat de redelijkheid en billijkheid tot rechterlijk ingrijpen noopt. Als we vinden dat platforms zoals Deliveroo niet op de nu gangbare manier mensen voor zich mogen laten werken, zal de wetgever maatregelen moeten treffen.

  In deze zaak stelde Deliveroo zich op het standpunt dat met Ferwerda (en andere maaltijdbezorgers) en overeenkomst van opdracht is gesloten. Ferwerda werkt dus als ZZP-er. Ferwerda claimt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. De rechtbank concludeert na een uitvoerige motivering, dat gezien wat Deliveroo en Ferwerda zijn overeengekomen, hoe zij feitelijk uitvoering gaven aan die overeenkomst en alle overige feiten en omstandigheden van deze zaak dat de rechtsverhouding tussen Deliveroo en Ferwerda niet als een arbeidsovereenkomst heeft te gelden. Ferwerda stemde in met de overeenkomst van opdracht. Hij weet dat hij als zelfstandig ondernemer bij Deliveroo werkt. Hij beslist binnen zekere grenzen zelf of hij wil werken en mag een bezorging weigeren. Hij mag zijn eigen kleding dragen en met een eigen thermobox werken, hij mag ook voor concurrenten werken en mag zich laten vervangen. Zijn bijverdienste is hoger dan de inkomsten die hij genereerde toen hij (voorheen) in loondienst was bij Deliveroo.

  Buitenland

  Hoe zit het in omringende landen? De Spaanse rechter oordeelde vorige maand, ook in procedure die tegen Deliveroo werd aangespannen, dat de Deliveroo maaltijdbezorgers juist ‘fake ZZP-ers’ zijn en dus bij Deliveroo (Spanje) in dienst zijn. De Franse rechter besliste in november vorige jaar dat ‘platform drivers’ ZZP-ers zijn. Dit werd in een andere zaak al in april 2017 door de Franse rechter in hoger beroep besloten. In het Verenigd Koninkrijk ligt het iets anders: daar kent men sinds kort naast de werknemer en de ZZP-er een derde categorie ‘workers’: ZZP-ers met bepaalde rechten (bijvoorbeeld doorbetaling bij ziekte en vakantiegeld). In een aantal zaken (Uber, Addison-Lee en Pimlico Plumbers) werden de afgelopen maanden in het Verenigd Koninkrijk bezorgers en loodgieters door de rechter als ‘workers’ bestempeld. In een ook daar tegen Deliveroo aangespannen procedure oordeelde de rechter in november vorig jaar dat Deliveroo bezorgers ZZP-ers (self-employed) zijn. Vorige maand werd in Nederland een tweede rechtszaak tegen Deliveroo aangespannen door het FNV. We gaan zien hoe daarin wordt beslist.

  Meer informatie?

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els de Wind. De uitspraak van de Rechtbank Amsterdam leest u via deze link.