Waarmee kunnen wij u helpen?

  Blog

  Loot boxes buitenspel gezet?

  In de tijd waar wij (lees: het Nederlands elftal) schitteren door afwezigheid, zal menig voetbalfan zijn of haar heil wellicht zoeken in het spelen van FIFA 18. In de gamemode FIFA Ultimate Team ("FUT") kan een speler door het openmaken van FUT-pakketjes spelers krijgen voor zijn of haar team. Vergelijk het met de populaire Panini voetbalplaatjes, alleen kan je dan met de spelers die je uit zo'n pakketje haalt spelen in het FUT. Hoe beter de speler, hoe zeldzamer het kaartje is.

  De FUT-pakketjes kun je kopen door munten te sparen in het spel. Munten krijg je bijvoorbeeld door het spelen van een wedstrijd. Het kan echter ook sneller: door het kopen van FIFA-points met klinkende Euro's. Met deze FIFA-points kan je ook pakketjes kopen. Tijdens het WK nog even snel Neymar of uitblinker Cristiano Ronaldo proberen te krijgen uit een FUT-pakketje? Wellicht is dat in Nederland binnenkort niet meer mogelijk. 

  Op donderdag 19 april jl. oordeelde de Kansspelautoriteit ("KA") dat sommige loot boxes (voor een uitleg over loot boxes refereer ik graag een van mijn eerdere blogs) in strijd zijn met de Wet op de kansspelen ("WOK"). Het gaat daarbij om de loot boxes waarvan de inhoud te verhandelen is en daarmee een economische waarde vertegenwoordigt.

  Vanaf 20 juni 2018 zal de KA daadwerkelijk gaan controleren of de gameproducers van spellen die illegale loot boxes bevatten hun beleid met betrekking tot deze loot boxes hebben gewijzigd, zodat de loot boxes niet meer strijdig zijn met de WOK. Doen de gameproducers dat niet, dan riskeren ze hoge boetes die op kunnen lopen tot 10% van de wereldwijde omzet. Indien zelfs de boete niet afschrikt kan er strafrechtelijke vervolging plaatsvinden en kan het spel worden verboden in Nederland.

  Valve, producent van o.a. het spel Counter-Strike: Global Offensive, heeft per 19 juni 2018 de mogelijkheid om items te verhandelen uitgeschakeld voor alle Nederlandse gebruikers van haar platform Steam. Via Steam zijn de spellen van Valve speelbaar en werd er tot 19 juni 2018 een mogelijkheid geboden om items te verhandelen. Valve geeft daarbij wel expliciet de melding dat zij hoopt in overleg met de KA tot een andere oplossing te komen. Opvallend is dat Valve van mening is dat de KA weliswaar aangeeft dat gameproducers aanpassingen dienen te doen, maar in het midden laat welke aanpassingen zij nodig acht. Er wordt slechts verwezen naar de verhandelbaarheid van de inhoud van de loot boxes. Valve zag dan ook in het uitschakelen van die verhandelbaarheid de enige oplossing. Ik ben benieuwd of partijen tot een werkbaar compromis kunnen komen.

  De NOS signaleerde dat andere gameproducers echter nog geen maatregelen hebben genomen. Het lijkt erop alsof zij het erop laten aankomen. Saillant detail is overigens dat de NOS in haar filmpje "Game over voor de loot boxes" de nuance net verkeerd legt bij de uitleg. Het kopen van loot boxes online is namelijk toegestaan, maar de inhoud mag niet verhandelbaar zijn. Een wezenlijk verschil.

  Het is nu afwachten of de KA haar tanden gaat laten zien, zich in het harnas gejaagd voelt dan wel het gevoel heeft Jantje te hebben gekregen. De KA geeft echter zelf al aan dat handhavingstrajecten vaak een lange periode in beslag nemen. Tot die tijd kun je dus nog naar hartenlust proberen Cristiano uit een pakketje te halen. Als is de kans wel erg klein… Mocht je er meer over willen weten, dan refereer ik graag aan het stukje dat een speler schreef nadat hij voor 3800 Euro aan pakketjes had opengemaakt. 

  Altijd op de hoogte met onze updates